• Nederlands taalpakket
  • English
  Biologische Baby- en Kinderkleding Bio Babykleding
Biologische Baby- en Kinderkleding


  Biologische Baby- en Kinderartikellen Categorieën
Biologische Baby- en Kinderartikellen

Wollen Kleding Wassen | Zijden Kleding Wassen
Hoe was ik wollen kleding? Hoe was ik zijden kleding?

Ten eerste:
Staat op het etiket van het kledingstuk een handje in een tobbe,Handwas dan moet dit kledingstuk absoluut met de hand gewassen worden!

Wol en zijde zijn delicate natuurlijke weefsels die met zorg en respect behandelt dienen te worden. Wol heeft van nature een zelfreinigende werking en hoeft minder vaak gewassen te worden dan bijvoorbeeld katoen. Je kunt een wollen of wol/zijde kledingstuk ter opfrissing in de buitenlucht hangen. Mist en ochtenddouw zijn daarbij een weldaad voor de wol. 

Moet de kleding gewassen worden doe dat dan op de hand uitsluitend met koud of lauw warm water(20-30°C) en gebruik een klein beetje wolwasmiddel dat speciaal gemaakt is voor de verzorging van deze tere weefsels (biologisch wolwasmiddel). Belangrijk is dat je wol en zijde niet laten inweken maar direct gaat wassen. Gebruik ook nooit een wasverzachter of een synthetisch wasmiddel want die is funest voor de wol en haar bijzondere eigenschappen.

Spoel het kledingstuk na het wassen vervolgens goed uit op dezelfde temperatuur koud of lauw warm water (20-30°C) als je voor het wassen hebt gebruikt. Wol “schrikt” namelijk wanneer de temperatuur van het wassen en uitspoelen verschilt en gaat als gevolg daarvan krimpen.  Daarna kun je de kleding het beste uitknijpen of eventueel voorzichtig uitslaan op de rand van het bad of de wasbak. Liever niet centrifugeren en zeker nooit uitwringen maar liggend laten drogen op een schone handdoek, zo behoudt wol zijn vorm (100% Zijde mag overigens niet gecentrifugeerd worden). Wol en wol/zijde ook niet strijken, of dan alleen bij een heel lage temperatuur. 100% Zijde mag wel gestreken maar dan aan de binnenkant als het nog licht vochtig is met een lauw strijkijzer. (Nooit met water besprenkelen, anders ontstaan vlekken)

Heb je een wasmachine met een goed werkend wolwasprogramma en is het artikel machinewasbaar dan is het makkelijk. Wel belangrijk is dat je de temperatuurknop van de wasmachine daarbij op koud zet dus niet op 30°C als je wol of wol/zijde wast. Het spoelwater dat de machine na het wassen gebruikt is namelijk koud en door deze snelle temperatuur wisseling zal de wolvezel zoals hierboven reeds vermeld krimpen. Zorg dat het toerental van de centrifuge op laag staat bij machine was.

Tip: Voeg een eetlepel azijn toevoegen aan de voorlaatste spoeling. Dit helpt de originele glans van de stoffen bewaren en frist de kleuren mooi op. 

Onze tips om pilling van wollen kleding zoveel mogelijk te voorkomen:


* Gebruik bij machinewas het wolwasprogramma met speciaal wolwasmiddel;
* Gebruik bij machinewas een waszakje ter bescherming van het wollen kledingstuk;
* Was wol nooit samen met scherpe voorwerpen zoals gespen en ritsen;
* Bij handwas lauwwarm water gebruiken 20-30°C;
* Laat de kleding altijd liggend drogen;
* Doe de wollen kleding nooit in de droger;
* Indien nodig lauw strijken (na kort opwarmen snoer uit stopcontact halen).

Onze tips om krimpen of vervilten van wol zoveel mogelijk te voorkomen:

 * Was niet boven de 30°C;
 * Laat de was niet te lang in het water staan;
 * Gebruik niet een te lang wasprogramma (dit geldt ook bij koud water);
 * Gebruik niet teveel zeep.

Schapenvacht wassenDe lamsvellen zijn volledig wasbaar op 30 graden. Gebruik hiervoor een natuurlijk wolwasmiddel. Droog het lamsvel na het wassen niet versneld in de zon of onder een andere warmtebron maar over langere tijd bijvoorbeeld op een droogrek. Tijdens het drogen het vel af en toe in vorm trekken/uittrekken zodat deze niet gaat krullen en soepel blijft. Na het drogen met een harde borstel uitkammen, zo blijft het lamsvel mooi en heerlijk zacht. (schapenvacht reinigen)

Wasvoorschrift voor wollen overbroekjes en wolwikkels:

Was het wollen overbroekje met de hand in lauwwarm water (20oC-25oC).
Zorg ervoor dat je voor het wassen het klittenband sluit en was het broekje binnenstebuiten.
Gebruik bij voorkeur een ecologisch wolwasmiddel of fijnwasmiddel. Hardnekkige vlekken voor het wassen inwrijven met galzeep en kort laten intrekken. Wol mag niet in de week worden gezet dus denk erom dat je de broekjes na het wassen direct uitspoeld.

Lanolinekuur:

Een lanoline wolkuur wordt gebruikt om wolwikkels en wollen overbroekjes maar ook andere wolartikelen te voorzien van hun natuurlijke waslaag om de waterdichtheid te verhogen.

Los 2 eetlepels lanolinekuur op in 1 liter lauwwarm water (20oC-25oC). Dompel het wollen overbroekje er vervolgens even in onder. Haal de overbroekje eruit en knijp de overtollige lanoline er zachtjes uit.  Nu het broekje liggend laten drogen. Niet in de zon of in de droger!

katoenen kleding wassen:

Nieuw katoenen wasgoed in iedergeval een paar keer apart wassen met alleen wasgoed van dezelfde kleur dus naturel met naturel en bijvoorbeeld donker blauw met donker blauw samen. Let erop dat je de kleding ook nu weer binnenste buiten wast om slijtage zo veel mogelijk te voorkomen. Wij adviseren de eerste keer met bijna koud water te wassen om het krimpen van katoenen kleding zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik daarbij een klein beetje ecologisch wasmiddel en eventueel een scheutje azijn voor het verzachten van de was.

In de wasdroger ook de kleding wederom binnenste buiten vouwen. Het drogen van de kleding in de buitenlucht maakt het overigens lekker zacht en is energie besparend. Wanneer de kleding wordt gedroogd in de felle zon of boven een ventilator zal deze juist stijver opdrogen. Het strijken van katoenen kleding gebeurd ook weer binnenste buiten en bij voorkeur nog lichtvochtig voor een streeploos resultaat. Strijken op de katoenstand van het strijkijzer.

Wollen dekens wassen:

Plaid gemaakt van Alpaca

Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.

Wollendekens van  80% lamswol & 20% katoen

Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.

Dekens van 100% lamswol

Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.

Katoenendekens

Machinewas op 60⁰ Celsius. Appart wassen. Strijken op medium temp. Geen bleek gebruiken.

Katoen & bamboe

Dekens en plaids gemaakt van katoen en bamboe mogen op 40⁰ Celsius met de hand gewassen worden, de dekens mogen niet in de droger en geen bleek gebruiken.

Lamswol & bamboe

Dekens en plaids gemaakt van een combinatie van lamswol en bamboe mogen op 30⁰ Celsius met de hand gewassen worden, dez dekens mogen niet in de droger en geen bleek gebruiken.

Chenillekatoenendekens

Machinewas op 40⁰ Celsius. Appart wassen. Strijken op medium temp. Geen bleek gebruiken. ​


Trefwoorden: wollen kleding wassen, wol, wolwasmiddel, wolwasprogramma, kleding, zijden kleding, zijde, katoenen kleding
 

Gratis Verzending
NL & BE vanaf €100 
Rest EU
€100 - €150
   

Vind ekobebe leuk via facebook en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en acties.

twitterbutton.nl

  Mijn ekobebe
Wachtwoord vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier
        Winkelmandje Bekijk je Mandje
  Ecologische Geboortewinkel Ekobebe 

Copyright © 2008 tulpan organic cotton baby clothes
Deze website maakt gebruik van cookies.
Accepteren Meer informatie
;