Barnsteen, wat is het en waarom wordt het gebruikt bij doorkomende tandjes?

Wat is barnsteen?
Barnsteen, ook wel amber genoemd is een fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Deze hars is tientallen miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Toch is het geen steen, het voelt ook helemaal niet koud aan en het is juist heel licht en aangenaam te dragen. Barnsteen is een van de weinige edelstenen van organische oorsprong. Andere meer bekende voorbeelden zijn parels en koraal.

In de Baltische Staten, waar wij wonen, maar ook in bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland of andere landen in Europa is het dragen van een barnsteenketting bij baby's en kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Barnsteenkettinkjes worden door verloskundigen aanbevolen. Een barnsteenketting staat er namelijk om bekend dat zij zorgen voor een pijnverzachtende werking bij het wisselen van tandjes. De warmte van de huid geeft het actieve ingrediënt "barnsteen zuur" in het Baltische amber vrij. Het bevordert het verminderen van kwijlen en onderdrukt ontstekingen. De ontsteking remmende en therapeutische eigenschappen van barnsteen wordt ook door de homeopathische geneeskunde als een natuurlijk pijnstillend middel erkend.

De Egyptenaren zetten het barnsteen als poedervorm in tegen interne ziekten en in de middeleeuwen was het ook bij ons een van de belangrijkste medicijnen. Tot op de dag van vandaag kunnen we barnsteenpoeder als ingrediënt terugvinden in homeopathische middelen.

Barnsteen is een prachtig en echt apart sieraad om te dragen. Barnsteen sieraden worden tevens gedragen tegen aandoeningen van de longen en luchtwegen, zoals astma en verkoudheid. Barnsteen draagt 'de zon' in zich, heeft een verwarmende werking en is levensvreugde opwekkend. Een schitterend geschenk voor jezelf of iemand die je lief hebt. 

Hoe draag ik barnsteen?
Een barnsteenketting is bedoeld om op de huid te worden gedragen. De warmte van de huid geeft namelijk het actieve ingrediënt "barnsteen zuur" in het Baltische amber vrij. Draag de ketting dus onder de kleding. Ouders kiezen er vaak voor de Baby Barnsteenketting tijdens het slapen om de enkel te wikkelen of een barnsteen anklet onder het sokje te verbergen.

Welke kleur moet ik kiezen?
We krijgen regelmatig vragen over welke ketting het beste is tijdens bijvoorbeeld de periode van het doorkomen van tandjes. Over het algemeen kunnen we stellen dat lichter barnsteen de hoogste concentratie helende eigenschappen (barnsteen zuur). Ruw als aanvulling voor de meest effectieve ketting. Het verschil in concentratie barnsteenzuur tussen de lichtste en meest donkere variant barnsteenketting is echter klein dus je kunt gerust op je gevoel afgaan bij het maken van een keuze voor een kettinkje of anklet voor je kindje.

Hoe houd ik mijn barsteen sieraad mooi?
Om barnsteen mooi te houden eens per week onder lauwwarm water af spoelen en daarna laten drogen op een doekje. Indien je het sieraad niet draagt dan opbergen uit het zonlicht in een sieraaddoosje of barnsteen opbergzakje. Opladen in de ochtend- of avondzon. Leg je de ketting voor lange tijd in de directe zon dan kan het barnsteen broos worden.

Is mijn barnsteen wel echt?
Helaas heeft de populariteit en waarde van Baltisch Barnsteen ook geleid tot imitatie Barnsteen. (gemaakt van plastic, glas, kunsthars of kopal) Deze imitaties worden o.a. op toeristen markten en via tweedehands internetverkoop portals aangeboden en als echt Baltisch Barnsteen verkocht. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat het hierbij gaat om "grotere" barnsteen sieraden, beeldjes of barnsteen met fossiele insluitsels (insecten, reptielen, planten ed.). Kopal, Copal of ook wel gespeld Kopaal is overigens weldegelijk een boomhars maar veel jonger en niet gefossiliseerd tot Barnsteen. Kopal mag daarom de naam Barnsteen ook niet dragen. Daarmee moeten de aanbieders nog een paar miljoen jaar wachten.

Ons advies is om iig alleen bij een betrouwbare leverancier of webwinkel te bestellen zoals ekobebe. Je kunt overigens ook zelf een aantal testjes doen om er zekerder van te zijn dat het gaat om echte Baltische Barnsteen.

Hieronder de meest eenvoudige methoden om te testen of je gekochte Baltisch barnsteen ketting, Baltisch barnsteen anklet of ander Barnsteen sieraad echt is.

1. Voeltests: voel de temperatuurEchte barnsteen voelt warmig aan, niet koud. Daar heb je gelijk een indicatie en onderscheid met plastic kralen want die voelen koud aan in eerste instantie.

2. Drijftest: een kom, houten lepel, water en zout1. Neem een kom en vul deze tot over de helft met kraanwater.
2. Doe je barnsteen (ketting, anklet etc.) in de kom - De barnsteen zinkt tot op de bodem.
3. Neem de barnsteen uit de kom en voeg 2-3 flinke eetlepels zout toe en roer tot deze is opgelost.
4. Leg de barnsteen (ketting, anklet etc.) opnieuw in de kom - Echt barnsteen drijft!

3. Infraroodtest: UV lampBaltisch barnsteen licht blauwig op onder een UV lamp. Het wordt gekenmerkt door zijn eigen infrarood spectrum "Baltic amber shoulder" genaamd.

4. Verbrandingtest: Hierbij is het noodzakelijk dat je een stuk barnsteen in je bezit hebt waarvan je zeker weet dat het 100% Baltisch barnsteen is.

1. Pak een naai-naald vast met een tangetje en verhit de naald totdat deze gloeit.
2. Prik de naald in beide stukken barsteen (de te testen barnsteen en de barnsteen in je bezit) todat er rook onstaat en vergelijk de geur. (niet in de sluiting prikken omdat deze standaard van plastic worden gemaakt).
3. De geur van dennen (hars) is zeker niet eenvoudig te herkennen omdat barnsteen is vermengd met de nodige vervuiling zoals naalden en stof etc. Maar in vergelijk met brandend plastic natuurlijk wel overduidelijk.

Barnsteen bij ekobebe een traditie met Faire prijs garantie!
Het gebruik van die leuke en fijne Barnsteenkettinkjes bij het doorkomen van tandjes is een echte en blijvende Trend geworden ook in Nederland, België. Dat het zo groot zou worden hadden we 14 jaar geleden niet kunnen voorzien. Barnsteenkettinkjes zijn nu werkelijk overal te koop maar de prijzen lopen heel erg uiteen. We zien dat precies dezelfde kettinkjes soms twee of drie keer zo duur worden aangeboden. Dit gebeurd meestal door UPbranding (het toevoegen van een merk d.m.v. een labeltje of opbergzakje met logo of merknaam).

Omdat wij al onze sieraden DIRECT over eerste lijn artisans en zonder Tussenhandel en Upbranding inkopen is ekobebe in staat je de mooiste barnsteen met een eerlijke prijs aan te bieden.

Eigen ervaring
Onze beide dochters dragen hun barnsteenkettinkjes al vanaf jonge leeftijd en hebben de periode van het doorkomen en krijgen van tandjes en kiezen zo goed als probleemloos doorstaan. Ook zelf draag ik mijn eigen barnsteensieraden met veel plezier.

Veiligheid is essentieel bij het gebruik van een barnsteen Ketting, armband of anklet voor je kind.
Voor baby sieraden geldt dat deze altijd onder toezicht van een ouder mogen worden gedragen. Dit is een algemene veiligheidswaarschuwing in verband met kleine onderdelen van sieraden en het gevaar op verstikking. Barnsteensieraden zijn in geen geval speelgoed of speelgoedonderdelen en kleine kinderen mogen niet slapen (zonder toezicht) of druk spelen met een barnsteenketting om.

- Houd altijd toezicht op de baby's tijdens het dragen van de barnsteen
- Verwijder de barnsteen terwijl het kind overdag of 's nachts slaapt
- Kinderen mogen barnsteensieraden nooit in de mond nemen of erop kauwen vanwege gevaar op verstikking.
- Zoek medisch advies als je je zorgen maakt over de gezondheid of het welzijn van je kind
- Voor de veiligheid ver weg van baby's bewaren
- Verwijder amber wanneer een baby slaapt of niet onder toezicht staat
- Stop met het gebruik van het sieraad als je beschadigingen aantreft

Algemene veiligheidsvoorschrift: Volgens de EU-veiligheidsvoorschriften moet je barnsteen sieraden niet zonder toezicht gebruiken bij kinderen onder de 36 maanden omdat het kleine onderdelen bevat.
Deze website maakt gebruik van cookies.
AccepterenMeer informatie